‹ Bekijk alle inspiratie blog berichten

Wat te doen bij een overlijden in het buitenland?

Vakantie. We hebben er weer een jaar hard voor gewerkt en je wilt er dan natuurlijk niet aan denken dat er iets gebeurd met één van je familieleden of reisgenoten. Helaas komt dit toch af en toe voor. Wat moet je doen als er iemand komt te overlijden in het buitenland? Hopelijk zijn de tips uit dit artikel nooit nodig, maar voor het geval van een overlijden in het buitenland leggen we je met deze blog uit wat je moet doen.

Je bent nooit alleen

Als er tijdens een vakantie iemand uit je directe omgeving komt te overlijden is dat een enorme schok. Met alle emoties is het nog lastiger om te bepalen wat je moet doen, waar je moet beginnen of met wie je contact op moet nemen. Het belangrijkste om te weten is dat je er nooit alleen voor staat. De Nederlandse ambassade of consulaat in het land waar je je bevindt, helpt je met al het regelwerk. Zij zijn er ook om de nabestaanden te adviseren bij alle belangrijke zaken.

Verschillende situaties

Als er iemand in het buitenland komt te overlijden zijn er twee mogelijke situaties. Een natuurlijke dood, of een niet natuurlijke dood. Per geval wisselt het dan ook wat er geregeld moet worden.

Natuurlijke dood

Komt iemand in het buitenland te overlijden aan een natuurlijke dood? Dan moet een arts het overlijden vaststellen. Dit kan in het ziekenhuis die een verklaring van overlijden afgeeft, of door een arts langs te laten komen. Het is belangrijk dat het overlijden van jouw reisgenoot of familielid zo snel mogelijk wordt aangegeven bij de lokale autoriteiten. Vraag aan de arts waar dat precies is. Pas later vindt er een registratie plaats bij de gemeente in Nederland waar de overledene vandaan komt. Nadat de lokale autoriteiten alles geregistreerd hebben ontvang je een overlijdensakte en een laissez-passer. Deze documenten zijn nodig om de overledene naar Nederland over te brengen. Is de overledene verzekerd (denk aan reisverzekering en uitvaartverzekering)? Neem dan ook altijd contact op met de alarmcentrale van de desbetreffende verzekeringsmaatschappij. Zij kunnen je vanuit Nederland verder ondersteunen.

Niet-natuurlijke dood

Een niet-natuurlijke dood is bijvoorbeeld een overlijden na een ongeluk of een misdrijf. Bel als dit gebeurd direct de politie. Daarnaast moet er direct contact opgenomen worden met de ambassade. Het lichaam wordt meestal direct onderzocht door de politie en de artsen. Pas nadat het lichaam helemaal is onderzocht kan het lichaam worden vrijgegeven. Hierna kan je aan de slag met de repatriëring (lichaam terug naar huis laten vervoeren). Meestal valt een autopsie van het lichaam ook onder het onderzoek. De Nederlandse ambassade of het consulaat kunnen om een kopie vragen van verschillende rapporten, zoals het medisch rapport, het sectierapport of het politierapport. Hier kunnen kosten aan verbonden zijn.

De repatriëring

Een overleden persoon wordt gerepatrieerd (teruggebracht) naar het land van herkomst. Dit wordt gedaan zodat de uitvaart in het eigen land kan plaatsvinden. Maar wat moet er allemaal geregeld worden? We nemen je mee door het proces.

Is de overledene verzekerd?

Is er door de overledene een reis- en/of een uitvaartverzekering afgesloten? Neem dan contact op met de alarmcentrale van de verzekeraar om te vragen of de repatriëring wordt vergoed. De verzekeraar regelt dan het vervoer naar Nederland.

Geen verzekering

Als er geen verzekering is, of de kosten niet gedekt worden, dan moeten de kosten voor het vervoeren van het lichaam naar Nederland door de nabestaanden worden betaald. De ambassade of het consulaat betalen in dit geval niet de kosten en kunnen ook niet garant staan. Wel kan de ambassade je ondersteunen met een tolk of met het benaderen van de overige nabestaanden om te kijken of er financiële mogelijkheden zijn.
Gaat het om iemand die voor zijn of haar werk in het buitenland was? De werkgever betaald dan meestal de repatriëringskosten naar Nederland.

Begrafenis of crematie in het buitenland

Meestal wordt er voor gekozen om het lichaam terug naar Nederland te laten vervoeren. Soms gebeurt dit niet, bijvoorbeeld als iemand een sterke band had met het land waar ze zich bevindt, of er al plannen waren om daar een uitvaart te organiseren. Het komt ook wel eens voor dat de nabestaanden de repatriëringskosten niet kunnen of willen betalen.
Ieder land heeft andere wet- en regelgeving rondom een overleden persoon. Daarnaast kunnen ook de plaatselijke gebruiken en gewoonten anders zijn dan in Nederland. Bedenk dit voordat je overgaat tot een uitvaart in het buitenland.
Het repatriëringsproces kan lang duren. Lees je daarom altijd goed in als je hier tot overgaat en laat je bij voorkeur ondersteunen door iemand die afreist om je te helpen.

Samen maken we het bespreekbaar

Een uitvaart naar wens, waar u maar wilt