‹ Bekijk alle inspiratie blog berichten

Uitvaarten in het Coronatijdperk

Update 13 maart

Informatie over Coronavirus

De laatste dagen heeft de overheid op aanraden van het RIVM een aantal maatregelen genomen om de uitbraak van het nieuwe Coronavirus te beperken. PC Uitvaart volgt deze maatregelen uiteraard op de voet. Alle uitvaarten gaan door zoals gepland. Wel hebben we een aantal maatregelen genomen zodat we op een waardige en gezonde manier afscheid kunnen nemen. Daarnaast is er afstemming met relevante organisaties in de uitvaartbranche. Maar wat betekent dat als iemand overlijdt aan het Coronavirus? En gaat het rouwbezoek en de uitvaart wel door? Hieronder vindt u de belangrijkste en meest gestelde vragen en antwoorden.

Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.

De overledene is (vermoedelijk) besmet met het Coronavirus. Wat moet ik doen?
U kunt het overlijden melden door te bellen naar telefoonnummer 0800 5080 (24/7). Vermeld daarbij dat de overledene (vermoedelijk) besmet is met het Coronavirus.

Komen jullie uitvaartbegeleiders nog bij mij thuis om de uitvaart te bespreken?
Dat is afhankelijk van de situatie. Onze medewerkers mogen niet bij nabestaanden thuis komen die besmet zijn met het Coronavirus. Als nabestaanden niet besmet zijn, dan regelen wij de uitvaart op de gebruikelijke manier en komt één van onze uitvaartbegeleiders gewoon bij u thuis.
Als nabestaanden besmet zijn met het Coronavirus, regelen we de uitvaart op een andere manier. Bijvoorbeeld telefonisch of via Facetime.
Als het vermoeden bestaat dat nabestaanden besmet zijn met het Coronavirus, dan zoeken we samen naar een passende oplossing om de uitvaart te bespreken.

Mag een overledene met het Coronavirus thuis opgebaard worden?
Er is geen bezwaar om de overledene thuis op te baren. Handcontact met de overledene kan ook, als daarna de handen goed gewassen worden of nabestaanden handalcohol gebruiken.

Is iemand die is overleden aan het Coronavirus, nog besmettelijk?
Het RIVM geeft aan dat het virus na overlijden korte tijd overleeft. Bij lage temperaturen (bijvoorbeeld door koeling van het lichaam) en hoge luchtvochtigheid kan het virus zelfs nog tot drie dagen na overlijden actief zijn. Besmetting vindt plaats door druppels via hoesten en niezen. Na overlijden kan besmetting alleen plaatsvinden door het niet uitvoeren van handhygiëne en het niet dragen van beschermingsmiddelen.

Kan de uitvaart van een besmette overledene gewoon plaatsvinden?
Ja, rouwbezoeken, de condoleance en de uitvaart kunnen gewoon doorgaan.

Uitvaarten tot maximaal 100 personen
Op 12 maart heeft de overheid aanvullende maatregelen om verspreiding van het virus te bestrijden bekend gemaakt. Er mogen in heel Nederland geen bijeenkomsten worden georganiseerd met meer dan 100 personen. Dit geldt ook voor uitvaarten. Organiseert u een uitvaart voor een grote groep belangstellenden? Overleg dan met uw uitvaartbegeleider hoe u dit het beste kunt oplossen.

Handen schudden om medeleven te betuigen?
Het RIVM adviseert om geen handen te schudden. Dit geldt ook voor uitvaartbesprekingen, condoleances en rouwbezoeken. Wilt u wel uw medeleven betuigen? U kunt dit bijvoorbeeld doen door uw hand op uw hart te leggen of uw handen voor uw borst te vouwen.

Mag iemand met gezondheidsklachten naar een uitvaart komen?
Gezondheidsklachten (hoesten, kortademigheid, verkoudheid of meer dan 38C koorts) kunnen signalen zijn dat iemand besmet is. Wij adviseren deze mensen om thuis te blijven en op een andere manier hun medeleven te tonen met de nabestaanden.

Samen maken we het bespreekbaar

Een uitvaart naar wens, waar u maar wilt