Het verhaal van een uniek stuk Amsterdam
Op 26 mei is het 50 jaar geleden dat Herdenkingspark Westgaarde officieel werd geopend. Om dit te vieren, komt er onder meer een park-expositie met foto’s en korte verhalen. Wie langs de foto’s loopt, maakt een tijdreis langs een aantal markante momenten uit de geschiedenis van deze bijzondere plek.
Download hier het programmaboekje met alle informatie over de foto-expositie.
Op 26 mei 1971 werd Herdenkingspark Westgaarde geopend door de toenmalige wethouder Polak. Precies 50 jaar later hoopt PC Uitvaart, afhankelijk van hoe de wereld er dan uitziet, in klein gezelschap de vlag te hijsen om stil te staan bij dit historische moment. Maar natuurlijk willen we deze mijlpaal ook delen met onze bezoekers. Daarom krijgt iedereen die in de weken na de officiële verjaardag langskomt een cadeautje om mee te nemen naar het graf of de strooiplek van een dierbare.
“Iedere bezoeker krijgt in de weken na de officiële verjaardag een cadeautje om mee te nemen naar het graf of de strooiplek van een dierbare”
Ook wordt op 26 mei een park-expositie geopend. Verspreid op Westgaarde komen borden met daarop opmerkelijke foto’s en verhalen. Een beeld dat zeker een van de borden gaat sieren, is een jaren-zestig-beeld van de bouwwerkzaamheden, vertelt general manager Lars Beckers. “Je kijkt dan een nog lege polder in, een prachtig beeld. Maar het is natuurlijk heel divers wat we laten zien. Zo werd er in 1978 een Islamitisch grafveld geopend op Westgaarde. Het moment dat een imam het veld zegent is zo mooi en veelzeggend, juist omdat we in een multiculturele wijk zitten. Ook staat op Westgaarde het Tenerife-monument. Er zijn hier ruim 200 mensen begraven die gestorven zijn bij de vliegramp. De foto waarop je ziet hoe al die kisten klaar staan vind ik ongelooflijk indrukwekkend.”
Andere foto’s die werden geselecteerd, zijn onder meer een portret van Jos Brink bij het bekende beeld van Charlotte aan de vijver en een foto van de kleurrijke Ajax urnenwand, die onlangs is geplaatst. Daarnaast is er aandacht voor de uitvaarten van bekende mensen, onder wie Sylvia Millecam, Mathilde Willink en Herman Brood. Als bezoeker loop je zo in alle rust langs zes decennia Westgaarde. Over zijn bescheiden rol in deze rijke geschiedenis is Lars Beckers duidelijk: “Ik ben een gastheer, meer niet. Dit park was er al toen ik geboren werd, het park gaat mij ook overleven. Westgaarde is jarig, ik ben daar maar een klein onderdeeltje van. Er zijn mensen die er al veel langer werken dan ik, zij maken Westgaarde tot wat het nu is.”
“Dit park is veel meer dan een begraafplaats”
” Wat ik mooi vind, is dat het zo ruim is opgezet dat je niet per se geconfronteerd hoeft te worden met de dood. Westgaarde is daardoor veel meer dan een begraafplaats, het is een herdenkingspark. Je kunt er ook een moment van bezinning of rust pakken. En de natuur is prachtig, elk seizoen weer. Het is weliswaar een stadspark, maar ondanks dat het is aangelegd, zijn er konijnen en roofvogels. Het is een uniek stuk groen in Amsterdam. Zeker voor de toekomst is dat iets waar we op moeten voortborduren.”
Want jazeker, vooruitkijken hoort ook bij jarig zijn. Dus is Lars samen met zijn team al druk plannen aan het maken om Westgaarde gereed te maken voor de komende 50 jaar. “Daarbij kijken we uiteraard goed naar de toekomst van begraven en cremeren. Zo is er steeds meer vraag naar natuurbegraven. Daarnaast zien steeds meer mensen de uitvaart als een viering van het leven van de overledene, wat bijvoorbeeld gevolgen heeft voor de catering. En vanzelfsprekend blijft de diversiteit van de stad belangrijk, denk aan wassingsrituelen en traditionele Surinaamse dragers van Wi Kan Doe.”