‹ Bekijk alle inspiratie blog berichten

Afscheid nemen tijdens de Coronacrisis

Het Coronavirus grijpt steeds verder om zich heen. We weten nog niet waar het de komende periode heen gaat, maar wel dat de gevolgen ingrijpend zijn. Helaas geldt dat ook voor uitvaarten. Zo zijn er maximaal dertig personen toegestaan bij een plechtigheid. Een besluit dat nabestaanden voor keuzes stelt die we ons enkele weken geleden niet voor konden stellen. Alle maatregelen doen ons ook enorm veel pijn. Ons motto is ‘Alles voor een goed afscheid’ en we werken hier iedere dag keihard om dit te realiseren. Door de maatregelen om het virus te bestrijden, kunnen veel uitvaarten niet doorgaan zoals de nabestaanden en de overledene willen. Iedereen begrijpt het, maar dat neemt het rotgevoel voor de nabestaanden niet weg.

Dat betekent natuurlijk niet dat we de komende tijd alleen maar nee zeggen. Juist nu is het belangrijk om met elkaar te praten, te luisteren en soms te huilen. Zoals we elkaar door deze crisis heen moeten helpen, moeten we ook samen een zo bijzonder mogelijk afscheid organiseren. Met alle creativiteit, energie en liefde die we hebben. In dit artikel geven we u een aantal handvatten hoe we samen met u toch een bijzonder afscheid kunnen organiseren.

Afscheidswensen

Vaak begint het organiseren een uitvaart met de afscheidswensen van de overledene. Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun afscheidswensen ruimschoots voor hun overlijden vast te leggen. Dit geeft rust en zo weten de nabestaanden wat er allemaal geregeld moet worden.

Afscheidswensen blijven dus het startpunt. Wilde de overledene een kleinschalig afscheid zonder catering en condoleance? Dan kunnen we een uitvaart (bijna) helemaal organiseren zoals hij of zij dat gewild had.

Bij een groter afscheid met meer dan 30 belangstellenden, cateringwensen of de wens om in het buitenland een plechtigheid te houden, kan en mag er heel veel niet. We zullen dan samen moeten zoeken naar een oplossing, hoe lastig dan ook.

Wat kan er allemaal wel?

Zijn er veel belangstellenden die naar de uitvaart willen komen? Dan is er een aantal mogelijkheden om alsnog een afscheid naar wens te organiseren.

  • Aparte/uitgestelde plechtigheden
    In overleg met de nabestaanden hebben we een aantal oplossingen gevonden. Bij een grote groep is het mogelijk om verschillende momenten van afscheid te organiseren. Denk aan een plechtigheid tot 30 personen en zodra de maatregelen versoepeld worden, een uitgebreidere bijeenkomst of borrel om de overledene te herdenken op een van onze locaties. Afhankelijk van de beschikbaarheid kunnen we de plechtigheid ook een aantal keer achter elkaar organiseren.
  • Filmen / streamen
    Diverse locaties van PC Uitvaart hebben moderne apparatuur om de plechtigheid vast te leggen op beeld en geluid. U kunt deze opnames vervolgens delen met belangstellenden die niet aanwezig konden zijn. Vraag er naar bij uw uitvaartbegeleider.
    Daarnaast is het ook toegestaan om zelf de plechtigheid te filmen of zelfs te streamen via uw mobiele telefoon, zodat uw vrienden en familie dit via social media kunnen volgen. Op deze manier brengen we het afscheid in de huiskamers van iedereen die er helaas niet bij kan zijn.
  • Onze uitvaartbegeleider is uw ceremoniemeester
    Juist in deze heftige en emotionele tijden staan onze uitvaartbegeleiders voor u klaar. Deel dan ook vooral al uw wensen voor de uitvaart met ons. We gaan dan samen kijken wat er wel, niet, of later alsnog kan.

Wat kan er nu niet?

  • As ophalen of verstrooien
    Het is op dit moment niet mogelijk om as op te halen of te laten verstrooien. Dit geeft u extra tijd om na te denken wat u met de as wilt doen, of om rustig een mooie urn uit te zoeken.
  • Eten en drinken
    Veel mensen kiezen voor een condoleance met eten en drinken. Momenteel kan dit niet georganiseerd worden. We bieden daarom de mogelijkheid om bij versoepeling van de maatregelen dit alsnog te organiseren. Overleg dit vooral met uw uitvaartbegeleider. Hij of zij regelt dan alvast alles voor u.

Wat als u niet aanwezig kunt zijn?

Het kan gebeuren dat u vanwege de maatregelen niet aanwezig kunt zijn bij een afscheid. Het is moeilijk te accepteren dat u niet bij het afscheid van een collega, jeugdvriend of geliefde kennis kan zijn.
Thuis zelf stilstaan bij de overledene kan dan troost bieden. U kunt dit bijvoorbeeld doen door het favoriete nummer van de overledene te draaien, thuis in een intieme setting dat gerecht dat u allebei erg lekker vond te eten, of (zoals Prins Bernhard altijd deed) een goed glas te heffen. Uiteraard wel met 1,5 meter afstand van elkaar.

Ten slotte is veiligheid op dit moment het belangrijkste. Volg de richtlijnen van het RIVM en de overheid op. Alleen zo kunnen we de kwetsbare groepen in onze samenleving beschermen. Wij nemen hier maatregelen voor, maar de verantwoordelijkheid ligt bij ons allemaal.

Let goed op uzelf en op elkaar!

Samen maken we het bespreekbaar

Een uitvaart naar wens, waar u maar wilt