‹ Bekijk alle inspiratie blog berichten

Asbestemming: Wat kunt u met de as doen?

Bij begraven zijn er veel bekende rituelen, zoals bloemen bij het graf plaatsen op een speciale dag. Maar vanwege het oplopende aantal crematies in vergelijking met het aantal begrafenissen komen steeds meer mensen met vragen na afloop van de crematie. Wat zijn de mogelijkheden voor asbestemming? Wat zijn de regels rond verstrooiing? Deze blog biedt antwoorden en inspiratie voor het vormgeven van passende rituelen.

Mogelijkheden asbestemming

Mogelijkheden voor een asbestemming zijn: een asverstrooiing of teruggeven van de as aan de natuur, bijzetting van de as in een urnenmuur of graf, een urn voor in huis, of een klein beetje bij u dragen in bijvoorbeeld een assieraad. Ook is een combinatie mogelijk, waarbij een deel wordt verstrooid en het overige deel van de as kan worden verdeeld in kleinere urntjes of sieraden. De as kan ook mee worden genomen naar het buitenland waarbij een zogeheten internationale verklaring moet worden aangevraagd.

Vier weken na de crematie kunt u de as van uw overleden dierbare ophalen. De hoeveelheid as van een volwassen persoon is ongeveer 3 liter, hiervoor is een relatief grote urn nodig met een inhoud van 3 tot 3,5 liter. Vanuit het PC Uitvaart krijgt u een asbus mee. Deze asbus is speciaal gemaakt zodat het verstrooien of overzetten van de as gemakkelijk gaat.  

Verstrooien – wat mag wel en wat niet? 

Het uitstrooien van de as is toegestaan op open zee, op de daartoe aangewezen velden bij crematoria en begraafplaatsen én op eigen grond. Op ander terrein moet men toestemming vragen aan de eigenaar van het land.  

Verstrooien kan op verschillende manieren. Zo is er de asverstrooiing per boot op zee, of per vliegtuig waarbij u de coördinaten ontvangt en het vliegtuig voorbij kunt zien vliegen. Een veel gekozen optie is om op een betekenisvolle plek de as te verstrooien, zoals een favoriete wandelplek, in de tuin van het ouderlijk huis of bij een rustige plek aan het water.

Rituelen rondom het loslaten van de as 

Maar hoe geeft u het ritueel van het loslaten van de as vorm? Om een asverstrooiing tijdens een wandeling op een mooie manier te laten verlopen is er bijvoorbeeld de TOLAD, een wandelstok waarbij bij iedere stap een klein beetje as wordt achtergelaten. Voor het loslaten van de as op water heeft Studio de Campagne een prachtig urnbootje ontwikkeld, een bootje dat na 10 tot 15 minuten oplost in het water. Geef het bootje met de as ook bloemen mee die na het oplossen van het bootje blijven drijven op het wateroppervlak. Zo krijgen rituelen vorm, en het moment verdieping en verstilling.

Herdenken na crematie 

Net als bij begraven zijn het vaak de betekenisvolle dagen waarbij de overledene wordt herdacht, zoals een sterfdag, Vader- of Moederdag. Ook na een crematie zijn er rituelen mogelijk. Een kaarsje aansteken bij de urn, een wandeling langs de plek van verstrooiing, of een klein altaartje maken in huis met een mooie foto van de overledene. Pak ook gerust een keer een fotoalbum erbij op de geboortedag samen met familie, om herinneringen op te halen en te delen. Of beluister samen de muziek van de uitvaart. Hierdoor krijgen emoties de ruimte en worden het verlies en de liefdevolle herinnering geïntegreerd in uw leven.

Samen maken we het bespreekbaar

Een uitvaart naar wens, waar u maar wilt