‹ Bekijk alle inspiratie blog berichten

Wat zijn de fases van rouw?

Het verlies van een dierbare is een van de zwaarste momenten in het leven. Hoewel rouw een uniek proces is voor iedereen, kan het helpen om de verschillende fases van rouw te begrijpen. Dit kan bijdragen aan erkenning en helderheid in een moeilijke tijd. In deze blog bespreken we de zeven fases van rouw. 

De zeven fases van rouw 

Waar voorheen vaak werd gesproken over vijf fases van rouw, breiden veel experts dit nu uit naar zeven. Na het verlies van een dierbare lijkt de tijd stil te staan, maar langzaam krijgt het verdriet een plek. Hoewel voor iedereen rouwen anders is, verloopt de rouwverwerking voor velen door een aantal verschillende fases. Het is goed om te weten dat deze fases niet altijd in een vaste volgorde komen en soms overlappen. Rouw is een persoonlijk proces, en voor iedereen anders.  

Fase 1: Schok en ongeloof 

Direct na het overlijden van een dierbare kan het verlies als een enorme schok aanvoelen. In deze eerste fase kunt u gevoelens van ongeloof of een zekere verdoving ervaren, alsof het verlies nog niet helemaal realiteit is. Dit is een natuurlijke beschermingsreactie van het lichaam die u de tijd geeft om de schok langzaam te verwerken. 

Fase 2: Ontkenning 

De tweede fase wordt ook wel de ontkenningsfase genoemd. In deze fase wordt het overlijden van een dierbare als het ware ontkend. Het is een manier van zelfbescherming waarbij iedereen verdrietig is op zijn of haar eigen manier. Hoewel de ene persoon veel alleen wil zijn in deze fase, is de ander liever bij familie en vrienden. In deze fase kunt u zelf ontdekken wat voor u fijn voelt.  

Fase 3: Woede 

Na verloop van tijd, dringt het langzaam door wat er precies gebeurd is. In deze fase staat u stil bij het feit dat dit nu de realiteit is, waarbij er vaak een soort woede ontstaat. Deze boosheid kunt u afreageren op de meest kleine dingen. Het is goed om te weten dat deze fase ook bij rouwverwerking hoort. 

Fase 4: Onderhandelen 

In deze fase zien we vaak dat mensen zichzelf uitdagen om bepaalde doelen te behalen. Denk aan stoppen met roken of een verre reis maken. Het is vooral de gedachte waarbij u beseft dat u van het leven moet genieten en er alles aan wilt doen om een beter persoon te worden. 

Fase 5: Depressie 

Pas in deze fase begint u te beseffen wat er de afgelopen weken of zelfs maanden gebeurd is. We zeggen vaak ook wel dat dit de fase is dat de echte verwerking begint. Het is ontzettend lastig om het verlies te accepteren, waarbij velen zich machteloos voelen. In sommige gevallen kan dit tot een depressie leiden. Als u hier last van heeft, zoek dan steun bij vrienden, familie of een rouwcoach. Op onze nazorgpagina vindt u partners waarmee wij samenwerken; een aantal van deze partners bieden professionele hulp bij rouwverwerking. 

Fase 6: Aanvaarding 

Aanvaarding betekent niet dat het verdriet verdwijnt, maar dat u het verlies van uw dierbare een plekje kunt geven. Het verdriet zal altijd blijven, maar er ontstaat ook ruimte voor andere gevoelens. U kunt met een lach en een traan terugdenken aan alle mooie herinneringen met uw geliefde.  

Fase 7: Hoop en herstel 

In deze laatste fase vindt u langzaam weer balans in uw leven. Ondanks dat de pijn blijft, ontstaat er ruimte om voorzichtig vooruit te kijken en toekomstplannen te maken. Het is een fase van geleidelijke wederopbouw, waarin nieuwe betekenisvolle momenten, relaties en herinneringen ontstaan.  

Rouwverwerking: tips tijdens de fases van rouw 

Hoewel de zeven verschillende fases van rouw u meer inzicht kunnen geven, is het rouwproces natuurlijk voor iedereen anders. Het is dan ook belangrijk om voor uzelf te ontdekken waar u zich het meest prettig bij voelt. Hieronder delen we een aantal tips die u wellicht kunnen helpen. 

Laat uw emoties toe 

Vaak gaan uw emoties alle kanten op. Van verdriet tot boosheid; het is niet erg om dit even te laten gaan. Door deze gevoelens toe te laten, geeft u uzelf de ruimte om te rouwen. 

Praat met familie en vrienden 

Het kan ontzettend fijn zijn om met familie en vrienden te praten over het verlies. Jullie begrijpen elkaar op een diep niveau en kunnen samen mooie herinneringen ophalen. Al snel zult u voelen dat u niet alleen door deze moeilijke periode gaat. Samen lachen en huilen hoort bij het rouwproces en biedt steun. 

Afleiding tijdens het rouwen 

Hoewel u er misschien helemaal niet aan wilt denken, kan afleiding soms ook goed zijn om uw gedachten even te verzetten. Ga bijvoorbeeld met iemand uitwaaien op het strand, maak een lange wandeling door het bos of ga een paar uurtjes in de week sporten. Dit kan rust brengen in een moeilijke tijd.  

Vraag om hulp 

Tot slot vinden veel mensen het spannend of niet nodig om hulp te vragen. Toch is het belangrijk te beseffen dat u er niet alleen voor staat. Steun van familie en vrienden kan enorm helpen, maar het kan natuurlijk ook prettig zijn om professionele hulp bij rouwverwerking te zoeken.  

Samen maken we het bespreekbaar

Een uitvaart naar wens, waar u maar wilt