Het belang van rouwverwerking
Rouw is een natuurlijk proces waar mensen doorheen gaan na het verlies van een dierbare. Iemand verliezen is een emotionele, vaak pijnlijke en vooral persoonlijke ervaring. Elk rouwproces ziet er namelijk anders uit en iedereen beleeft verlies op zijn eigen manier. Er bestaat geen handleiding om te rouwen, maar één ding is zeker: rouwen is een belangrijke stap om verlies te verwerken, een plekje te geven en uiteindelijk het leven weer op te pakken.
Hoe kan rouw eruitzien?
Het verliezen van een dierbare kan erg overweldigend zijn. Emoties kunnen elkaar afwisselen of komen soms allemaal tegelijk binnen. Dit kan zich uiten in verdriet, angst, woede, opluchting, eenzaamheid, schuldgevoelens of spijt. Het ervaren van veel verschillende emoties kan soms erg verwarrend zijn. Terwijl u overspoeld wordt met al deze emoties, gaat het leven gewoon door. Toch is het belangrijk om de tijd te nemen om te rouwen en de emotie een plekje te geven. Maar hoe ziet dat er dan uit?
Maak het bespreekbaar
De een verwerkt zijn emoties door te sporten of klussen, voor de ander lucht praten op. Als u verdrietig bent en behoefte heeft aan een luisterend oor, deel uw gevoelens dan met mensen uit uw omgeving bij wie u zich op uw gemak voelt. Door uw verdriet te delen met anderen, hoeft u het niet alleen te dragen. Zij kunnen troost bieden en misschien zelfs uw gevoelens delen, zeker als zij hetzelfde verlies hebben ervaren binnen de familie of vriendenkring. Het samen ophalen van herinneringen kan u helpen terug te denken aan de mooie momenten. Zo kunnen uw familie en vrienden een belangrijke steun zijn tijdens uw rouwproces.
Ook zou u een lotgenotengroep kunnen opzoeken, hier kunt u met mensen praten die hetzelfde hebben meegemaakt. Als u het lastig vindt om over uw gevoelens te praten, kan het helpen om een dagboek bij te houden. Op deze manier kunt u uw gevoelens en gedachten van u afschrijven.
Professionele hulp
Het kan voorkomen dat uw rouwproces uw dagelijks leven belemmert, of dat u behoefte heeft aan professionele hulp bij het verwerken van uw emoties. Dat is heel begrijpelijk. Het is hierbij belangrijk om te beseffen dat u zich niet hoeft te schamen om hulp te krijgen, deze hulp kan juist heel fijn zijn. Niemand is ooit helemaal voorbereid op verlies en we kunnen niet altijd alles zelf doen.
Sommige situaties kunnen ook als traumatisch worden ervaren, zoals een onverwachts overlijden van een dierbare. Professionele hulp kan hierbij ondersteuning bieden. Raadpleeg hiervoor uw huisarts, die kan u doorverwijzen naar een professional, zoals een psycholoog. Een psycholoog kan een objectieve, prettige gesprekspartner zijn die met zijn professionele achtergrond specifieke handvatten kan bieden waarmee u leert uw verdriet een plekje te geven.
Gedenkproducten
Een andere manier die van waardevolle betekenis kan zijn voor uw rouwproces, is door diegene dicht bij u te dragen in de vorm van bijvoorbeeld een sieraad of een knuffelsteen. De as van uw dierbare zal dan worden verwerkt in een sieraad of een ministeen. Zo krijgt uw dierbare een speciaal plekje en draagt u uw geliefde altijd dicht bij u.
Bij de Afscheidsboetiek op Herdenkingspark Westgaarde kunt u terecht voor meer inspiratie en informatie rondom afscheid nemen, rouw en herdenken. In de boetiek vindt u diverse unieke herdenkingsproducten.
De beste manier om te rouwen
Eigenlijk kunt u het niet fout doen, zolang u naar uw eigen gevoel luistert. De beste manier is namelijk de manier die voor u werkt en waar u zich prettig bij voelt. Het kan fijn zijn om een balans te zoeken tussen het verwerken en afleiding zoeken. Probeer zo goed mogelijk uw behoeften naar uw omgeving te communiceren, zodat zij u kunnen helpen waar nodig.
Wees extra lief voor uzelf en zoek mensen om u heen die ook lief voor u zijn. U bent niet alleen.