‹ Bekijk alle inspiratie blog berichten

Resomeren: een watercrematie

Resomeren werd wereldnieuws toen bisschop Desmond Tutu na zijn overlijden een watercrematie kreeg. Tutu was een uitgesproken voorstander van klimaatbescherming. Resomeren is een duurzaam alternatief voor een crematie of begrafenis waarbij het lichaam grotendeels wordt opgelost in water. Maar hoe werkt deze uitvaartmethode precies en wordt dit in de toekomst ook mogelijk bij PC Uitvaart?

Wat is resomeren?

Resomeren wordt ook wel een ‘watercrematie’ of ‘aquameren’ genoemd. Het lichaam van de overledene wordt hierbij opgelost in water waaraan kaliumhydroxide is toegevoegd. Dit chemische proces vindt plaats in een stalen cabine, zonder kist. De overledene draagt hierbij kleding of een wade van natuurlijke stoffen die volledig kunnen oplossen, zoals wol of zijde. Wat overblijft zijn de botten, die tot wit poeder worden vermalen. Dit poeder kan worden bewaard in een urn of worden verstrooid. Dit is vergelijkbaar met de as bij een crematie.

Wordt resomeren mogelijk bij PC Uitvaart?

Resomeren is in Nederland nog niet toegestaan. Hiervoor is een wijziging in de Wet op de lijkbezorging nodig. Als het wetsvoorstel wordt goedgekeurd, is PC Uitvaart van plan om resomatie aan te gaan bieden in Amsterdam.

Een uitvaart of afscheidsdienst zal bij resomatie niet verschillen van een crematie of begrafenis, alleen het proces duurt langer. Een crematie heeft een duur van gemiddeld anderhalf uur en resomeren duurt 2 tot 3 uur.

Duurzame ontwikkelingen zoals resomatie en humusatie

Resomeren, wat afstamt van het Griekse woord ‘resoma’, dat ‘hergeboorte van het lichaam’ betekent, is ontwikkeld omdat er gezocht wordt naar duurzamere alternatieven voor begraven en cremeren. Naast resomatie is ook ‘humusatie’, ofwel ‘composteren’ in ontwikkeling. Dit is een proces waarbij het lichaam wordt verteerd door middel van micro-organismen in de levende toplaag van de aarde. Humusatie is net als resomeren nog niet mogelijk in Nederland.

Contact

Heeft u vragen over resomatie of andere duurzame mogelijkheden voor een uitvaart? Vraag het aan een van onze specialisten. U kunt ons bereiken via het contactformulier op onze website. We helpen u graag verder.