‹ Bekijk alle inspiratie blog berichten

Wat gebeurt er met uw social media als u overlijdt?

Social media spelen een grote rol in ons leven. In Nederland gebruiken veertien miljoen mensen social media, waarvan bijna tien miljoen dagelijks. Maar heeft u zich ooit afgevraagd wat er met uw social media accounts gebeurt als u er niet meer bent? In deze blog leggen we uit wat de mogelijkheden zijn.

Wat gebeurt er met uw Instagram na overlijden?

Net als Facebook wordt Instagram beheerd door Meta. Dit betekent dat de procedures voor het beheren van een account na overlijden vergelijkbaar zijn met die van Facebook.

Na het overlijden van een dierbare kunt u drie dingen doen met het profiel:

  1. Het profiel laten bestaan zoals het is.
  2. De pagina omzetten naar een herdenkingspagina.
  3. Het profiel verwijderen.

Hoe krijgt u een herdenkingsstatus op Instagram?

Een Instagramprofiel omzetten naar een herdenkingspagina betekent dat het account zichtbaar blijft, maar in een speciale status wordt geplaatst. Naast de naam van de overledene komt de tekst ‘Ter nagedachtenis van’. Dit houdt in dat er geen nieuwe berichten meer kunnen worden geplaatst, vrienden en familie kunnen wél blijven reageren op bestaande berichten.

Als u ervoor kiest om het Instagramprofiel van uw dierbare om te zetten naar een herdenkingspagina, kunt u de aanvraag doen bij Instagram via dit online formulier.

Zorg ervoor dat u het formulier volledig invult en voeg een bewijs van overlijden toe, zoals een overlijdensbericht, overlijdensakte, rouwkaart of een ander document dat het overlijden bevestigt.

Instagramprofiel verwijderen na overlijden

Als de inloggegevens van het Instagramprofiel van uw dierbare niet bekend zijn en u wilt het profiel verwijderen, kunt u een verzoek tot verwijdering indienen. U moet hiervoor een overlijdensakte of een ander officieel document aanleveren dat het overlijden van de persoon bevestigt.

Instagram zal uw verzoek beoordelen en als alles in orde is het account verwijderen.

U kunt het verzoek om de pagina te verwijderen indienen via deze link.

Wat gebeurt er met uw LinkedIn na overlijden?

LinkedIn is een platform voor professioneel netwerken met meer dan zes miljoen gebruikers in Nederland. Als er na overlijden geen melding wordt gedaan bij LinkedIn, blijft het profiel actief. Hierdoor blijft u meldingen van werkjubilea en verjaardagen ontvangen, dit kan pijnlijk zijn. Bovendien blijft het curriculum vitae openbaar op de profielpagina, wat het risico op fraude vergroot.

Om ongewenste meldingen en mogelijke risico’s te voorkomen, kunt u ervoor kiezen om het profiel te verwijderen of om te zetten naar een herdenkingspagina.

Hoe krijgt u een herdenkingsstatus op LinkedIn?

LinkedIn biedt de mogelijkheid om een profiel om te zetten naar een herdenkingspagina, maar deze functie is nog niet zo uitgebreid als op Facebook of Instagram.

Bij een herdenkingspagina wordt naast de naam van de overledene de tekst ‘Ter herinnering aan’ toegevoegd. De informatie op het profiel blijft zichtbaar, maar er kunnen geen nieuwe aanbevelingen worden gegeven, berichten worden verstuurd of connectieverzoeken worden gedaan. Ook kunnen er geen wijzigingen aan het profiel worden gedaan, zelfs niet door nabestaanden.

Als u ervoor kiest om het LinkedInprofiel van uw dierbare om te zetten naar een herdenkingspagina, kunt u de aanvraag doen bij LinkedIn via dit online formulier. Zorg ervoor dat u het formulier volledig invult.

LinkedInprofiel verwijderen na overlijden

Als u de inloggegevens van het LinkedInprofiel niet heeft, kunt u een verzoek indienen om het account te verwijderen. Hiervoor heeft u een overlijdensakte of ander bewijs van overlijden nodig.

U kunt het verwijderingsverzoek indienen via dit online formulier. Zorg ervoor dat u het formulier volledig invult.

Neem uw tijd

We begrijpen dat dit een moeilijke beslissing is. Overweeg zorgvuldig of dit de juiste keuze is, omdat een herdenkingspagina niet kan worden teruggezet naar een actief account en verwijderverzoeken niet ongedaan kunnen worden gemaakt. Neem de tijd om alles goed te overwegen en maak geen overhaaste keuzes.

Wat gebeurt er met uw Facebook na overlijden?

In deze blog leggen we uit hoe u een Facebookprofiel kunt verwijderen of omzetten naar een herdenkingspagina.

Samen maken we het bespreekbaar

Een uitvaart naar wens, waar u maar wilt